Στην Ινδία το μασάζ παίζει σημαντικό ρόλο στην καθημερινή ζωή, όπου οι άνθρωποι κάνουν τακτικά μασάζ στα μωρά τους από τη γέννηση τους μέχρι την ηλικία των 3-4, με μία καθημερινή ρουτίνα η οποία αλλάζει ανά βδομάδα, έως ότου το παιδί φτάσει την ηλικία των 6 ετών, οπότε και ενθαρρύνεται να κάνει μασάζ εκτός από το να δέχεται.

Το Champi μασάζ (μασάζ κεφαλής) στην Ινδία εξασκείται εδώ και αιώνες. Εάν γίνει σωστά, ένα μασάζ κεφαλής ισοδυναμεί με ένα μασάζ ολόκληρου του σώματος. Εφόσον το κεφάλι είναι το κέντρο του νευρικού συστήματος ένα μασάζ κεφαλής ηρεμεί ολόκληρο το νευρικό σύστημα. Αρχικά το μασάζ αυτό αναπτύχθηκε από γυναίκες που έκαναν τακτικά μασάζ στο κρανίο τους με διαφορετικά λάδια αναλόγως της εποχής (λάδι καρύδας, σησαμέλαιο, αμυγδαλέλαιο, ελαιόλαδο, έλαια βοτάνων και λάδι μουστάρδας) για να κρατήσουν τα μαλλιά τους δυνατά, λαμπερά και σε καλή κατάσταση.
Στην Ινδία το Champi μασάζ συνήθως εκτελείται απο κουρείς και μασέρ. Αυτές οι ικανοτητές τους έχουν μεταφερθεί από πατέρα σε γιο. Οι γυναίκες στην οικογένεια έχουν επίσης κρατήσει την παράδοση του μασάζ και του καλλωπισμού, περνώντας τη γνώση από μητέρα σε κόρη. Σήμερα είναι πολύ κοινό το να επισκεφθείς ένα κουρείο, να έχεις ένα ξύρισμα και να δεχθείς ένα μασάζ κεφαλής σαν μέρος της περιποίησης. Το Champi μασάζ μπορεί να το συναντήσεις σε πολλά μέρη της Ινδίας ακόμη και στις γωνίες των δρόμων, τις αγορές και τις παραλίες. Οι άντρες πολύ συχνά κατά την διάρκεια του διαλειμματός τους για φαγητό επιλέγουν να δεχτούν ένα μασάζ κεφαλής στο δρόμο ή επιστρέφοντας από τη δουλεία τους. Τα οφέλη της Ινδικής μάλαξής είναι σωματικά (π.χ. βελτιώνει τη ροή του αίματος προς το κεφάλι και τον αυχένα αυξάνοντας έτσι την οξυγόνοση και την θρέψη του εγκεφάλου) και ψυχολογικά (π.χ. διώχνει το stress, την ανησυχία και την κατάθλιψη) και μέσω των τσάκρα παράγονται και ανεπαίσθητα οφέλη (π.χ. επαναφέρει τη ροή της ενέργειας στο σώμα).